top

Ovde možete videti korisne savete vezane, kako za period pre i posle stomatološke intervencije, tako i opšte savete za bolje zdravlje Vaših zuba.

Šta se radi posle vađenja zuba?
Prvog dana posle vađenja zuba rana se ne ispira nikakvim sredstvima, sem u posebnim slučajevima kada doktor to naglasi. Preporučuje se kašasta hrana (ni čvrsta, ni topla). Pacijent treba da spava sa suprotne strane u odnosu na ranu, da se ne bi pojavio otok.
Šta ne treba raditi posle nameštanja bele plombe?
Prvih 30 minuta do jednog sata ne treba da se jede dok se plomba ne veže.
U toku tog dana pacijent treba da izbegava obojenu hranu i piće (npr. cveklu, kafu, da ne stavlja karmin i sl.), da ne bi plomba promenila boju.
Šta uraditi ako se pojavi modrica nakon davanja mandibularne anestezije?
Hematom (modrica) je jedna od komplikacija lokalne anestezije koja nastaje najčešće prilikom davanja mandibularne anestezije. Iglom se povredi zid krvnog suda pa se pojavljuje otok. Otok je čvrst, elastičan i na dodir bezbolan. Češće u slučaju povreda manjih krvnih sudova javljaju se diskoloracije (promena boje sluzokože bez otoka). Promenjena boja sluzokože potiče od nakupljanja krvi.
Terapija: u prvih 24 do 48 sati hematom treba tretirati hladnim oblogama. Posle toga usta se ispiraju toplim čajevima da bi se ubrzala resorpcija. Ako postoji opasnost od infekcije (veliki otok), ili se pojave znaci infekcije (povišena telesna temperatura, bol), potrebna je antibiotska terapija. U 50% slučajeva hematom je više estetski problem koji prolazi za 5-7 dana. U terapiji može pomoći i primena kvantne medicine.
Zadah iz usta
Samo pranje zuba četkicom ne može da ukloni sve naslage koje se nalaze između zuba, pa hrana koja je zaostala počinje da truli, usled čega se javlja neprijatan zadah iz usta. Neophodno je da često perete zube, ali da pored četkice koristite i konac za čišćenje zuba bar jednom dnevno. Redovno održavanje higijene usta, podrazumeva i pranje jezika. Sve ovo pomaže u borbi protiv bakterija koje mogu da izazovu bolesti desni, krvarenje i bolesti peridontalne osnove.
Da li je važna prevencija?
Prevencija je pola zdravlja. Prevencija znači redovan pregled usta i zuba bar 2 puta godišnje. Pregledom se konstatuje da li postoje određeni problemi sa zubima, i daju se pravovremeni saveti za sprečavanje nastanka bolesti zuba i na taj način se smanjuju neprijatnosti i komplikacije a ujedno i štedi novac.